« Terug naar het nieuwsoverzicht

Vitaal met je vak bezig zijn

di 2 augustus 2016, 13:07

Visie Werkgever: Vitaal met je VAK bezig zijn

Vitaal zijn en vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Houtum- Vitaal met VAK bezig zijn

Een kwestie van balans

Vitaal fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om  het bedrijf – en balans in het leven. De balans om gezond te blijven draait onder meer om: • Belasting en belastbaarheid; • Korte en lange termijn; • Werk en privé.

Preventie

Preventief aan je gezondheid werken is nog altijd de beste manier om dit te realiseren. Gezond denken en gezond voelen betekent werken aan je gezondheid. Je kunt je hier ook in trainen.

Waarom actie?

Werknemers moeten langer doorwerken en de werkende populatie veroudert . Er dreigt schaarste op de arbeidsmarkt. De overheid legt meer en meer de kosten voor arbeidsongeschiktheid bij werkgevers. Globalisering leidt tot scherpe concurrentie en hoge werkdruk. Organisaties veranderen door digitalisering.

Van verzuim naar gezondheid

Verder heeft de werkgever een belangrijke rol bij gezondheidsbevordering op de werkplek. Werkgevers zijn verplicht om zich te houden aan de Arbowet. Voor activiteiten die zich richten op de bevordering van de gezondheid van medewerkers zijn geen wettelijke vereisten. Daarnaast is er nog de gedachte dat de aandacht niet alleen op de werknemers gericht moet worden die uitgevallen zijn. Van het verzuim dat er is, is de helft niet beïnvloedbaar en de andere helft kan ‘bewerkt’ worden, maar er zal niet al te veel winst behaald worden. Meer winst is te behalen bij de populatie die niet ziek is. Deze is gemakkelijker beïnvloedbaar.

Meer lezen? Artikel-Peter-van-Houtum